במאמר זה נבחן את ההבדלים והמשמעויות בין מספר מושגים המוכרים לרובינו אך לעיתים רבות חל בלבול או חוסר הבנה בין המושגים השונים ומשמעותם.
סעיף השיפוי הינו מהסעיפים החשובים והבולטים בתחום הביטוח. לפי עקרון זה זכאי מבוטח לשיפוי מחברת הביטוח בגין נזק שנגרם לו (חלקי או מלא) כלומר בגין הנזקים שנגרמו לו בפועל.
המטרה של החוק לנסות ולהשיב את המצב לקדמותו טרם קרות האירוע דהיינו "ערב קרות מקרה הביטוח".
שיפוי – משמעות השיפוי נקבעה בחוק חוזה הביטוח בסעיף 55. בסעיף זה נקבע כי "בביטוח נכסים חייב המבטח לשפות בעד נזק שנגרם למבוטח או למוטב מחמת שהנכס המבוטח אבד או ניזוק"
לאחר שהבנו כי החוק מחייב את חברת הביטוח לשפות את המבוטח בגין נזקיו, עלינו לבחון את דרכי השיפוי ע"פ תנאי הפוליסה שרכש המבוטח.
הדרך הראשונה הינה קימום. הכוונה בדרך זו לשפות את המבוטח על ידי השבת המצב לקדמותו בערכים ראליים כלומר בהתאם למצב של הרכוש בעת קרות מקרה הביטוח. במקרה זה מפחיתים את הבלאי ואת הפחת על מנת לקבוע את ערכו הממשי של הרכוש שניזוק.
הדרך השנייה הינה כינון. בדרך זו המבוטח יהיה זכאי לערכו של הרכוש שניזוק בערכים חדשים ללא הפחתה של בלאי ופחת. "חדש תמורת ישן"
רכישת סעיף כינון איננה עולה פרמיה נוספת אולם המבוטח נדרש כמובן לבטח את רכושו בסכומי ביטוח אשר תואמים את עלות הרכוש כחדש.
סעיף 56 לחוק חוזה הביטוח קובע
- "חובת השיפוי של המבטח תהיה כשיעור הנזק שנגרם ובלבד שלא תעלה על הסכום שנתחייב בו בחוזה (להלן – סכום הביטוח)"…
- "תגמולי הביטוח יחושבו באופן שיביא את המוטב ככל האפשר למצב שהיה אילולא קרה מקרה הביטוח".
יש לתת את הדעת כי תשלום בערכי כינון מחייב את המבוטח לכונן את הנזקים. בדרך כלל תקופת הכינון נתחמת בזמן בפוליסת הביטוח ויש לשים לב שככל והמבוטח לא מספיק לכונן את הנזקים תוך התקופה המצוינת בפוליסה, לדרוש מחברת הביטוח הארכה נוספת.
חברת הביטוח תהיה רשאית לקזז מתגמולי הביטוח ככל והמבוטח רכש ציוד באיכות גבוה יותר או עם תכונות משופרות יותר וכד' (כל מקרה נבחן לגופו בהתאם לרכוש ולאופציות הניתנות לכינון באותו מועד).
עתה, לאחר שסקרנו את המונחים השונים וההבדלים ביניהם נתייחס לחיי היום יום בו מבוטח אשר רכושו ניזוק ושמאי מגיע לשטח על מנת לבחון את הנזק.
השמאי מעריך את הנזק בשני היבטים.
השמאי מתייחס לערכו הראלי, ערכו הנוכחי (כולל הפחתה של בלאי ופחת של הרכוש) ופעם נוספת לגבי עלות כינון הרכוש דהיינו עלות רכישה של רכוש חדש עם אותן התכונות ( ככל שניתן).
בד"כ המבוטח מקבל תשלום בערך הראלי, הערך הממשי של הציוד שניזוק תוך הפחתה ההשתתפות העצמית ורק לאחר שיכונן את הנזק (ככל והפוליסה כולל ערכי כינון וככל והמבוטח עומד בלוחות הזמנים) יקבל את הפרש הכספים המגיעים לו בגין הכינון.
עוד מאמרים בנושא:

ביטוח אשראי לעסקים קטנים: המדריך לצמיחה בטוחה בעולם של אי-ודאות
בסוכנות "דריזין ביטוחים", אנו עוסקים בביטוחים ייעודיים לעסקים ולבעלי מקצועות חופשיים כבר משנת 1964. הניסיון הזה לימד אותנו שעסק קטן זקוק לפתרונות חכמים ויצירתיים, כאלה שלא רק מגנים עליו, אלא גם מאפשרים לו לצמוח. אנו מתמחים בהתאמת פתרונות פיננסיים, כולל ביטוח אשראי, לצרכים המדויקים של העסק שלך.

ביטוח עבודות בגובה: המדריך המלא שיגן על העסק, העובדים והעתיד שלך
ביטוח עבודות בגובה אינו מותרות, אלא חומת המגן הכלכלית, המשפטית והניהולית שלך. הוא מבטיח שבמקרה של תאונה, קשה ככל שתהיה, העסק שלך יוכל לשרוד, העובדים שלך יקבלו את הפיצוי המגיע להם, ואתה תוכל להמשיך לפעול. השקעה בפוליסה מתאימה ועמידה בכללי הבטיחות היא ההחלטה העסקית הנכונה והאחראית ביותר שתוכל לקבל.

ביטוח לקייטנה: המדריך המלא להפעלת קייטנה בטוחה, חוקית ובראש שקט
הפעלת קייטנה היא אחריות עצומה. ביטוח מקיף ומותאם אישית אינו רק דרישה בירוקרטית, אלא הבסיס המאפשר לך לעמוד באחריות זו. הוא מעניק הגנה כלכלית, גיבוי משפטי, ועומד בדרישות החוק וההורים. הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא להכין רשימה מסודרת של כל מאפייני הקייטנה שלך ולפנות לאיש מקצוע שיתרגם אותה ל"חליפת הגנה" מושלמת.

ביטוח עסק קוסמטיקה: המדריך המלא להגנה על המוניטין, הלקוחות והעתיד שלך
פוליסת ביטוח אפקטיבית חייבת להיות מותאמת אישית. עליה לשקף במדויק את הפעילות שלך: האם את מבצעת טיפולי לייזר? איפור קבוע? פילינג כימי? כל טיפול כזה דורש התייחסות ספציפית בפוליסה. גם אם את עובדת מהבית, הסיכון לתביעות עדיין קיים במלואו, וביטוח ייעודי הוא הכרחי. חשוב לוודא שהפוליסה עומדת בתנאים הנדרשים, כמו שימוש במכשור מאושר ובחומרים בעלי רישיון.

ביטוח מספרה: המדריך המלא להגנה על העסק, הלקוחות והמוניטין שלך
כבעל מספרה, אתה אמן. הידיים שלך יוצרות, משנות ומעניקות ביטחון ללקוחות. אך מאחורי כל תספורת מושלמת וצבע מדויק, עומד עסק עם סיכונים אמיתיים. המחשבות האלה ודאי מוכרות לך: "מה יקרה אם לקוחה תטען לכוויה מטיפול כימי? מה אם תהיה הצפה והציוד היקר שלי ייהרס? האם אני באמת מוגן, או שאני עומד לבד מול אסון כלכלי?"

ביטוח מרפאה: המדריך המלא להגנה על ההשקעה, המוניטין והעתיד המקצועי שלך
השקעת שנים של לימודים, הון עצום ומוניטין שנבנה בעמל רב כדי להקים את המרפאה שלך. אך לצד ההגשמה המקצועית, עולה השאלה המטרידה: "מה יקרה אם תהיה שריפה? אם יפרצו ויגנבו ציוד יקר? אם מטופל יתבע על רשלנות?" אלו חששות המשותפים לכל בעל קליניקה, והם מדגישים את הפער בין המצוינות הרפואית לבין הצורך בהגנה עסקית.